Media center
Lokala nyheter

CGI och Verisec i samarbete kring digitala identiteter

Sweden, 14 september 2018 -  

CGI och Verisec inleder samarbete kring digitala identiteter. I praktiken betyder det att CGI kommer att börja erbjuda Verisecs e-legitimation Freja eID+ i CGI:s eID-tjänst vilket ger kunderna fler sätt att låta användare logga in och autentisera sig på ett säkert sätt.

Foto av Andrew Worley från Unsplash

Foto av Andrew Worley från Unsplash

Avtalet skapar förutsättningar för att Freja eID+ ska kunna användas hos de kunder och Service Providers som är anslutna till CGI:s eID-tjänst.

Freja eID är ett ekosystem för betrodda digitala identiteter. Tjänsten erbjuder två nivåer av tillit, en basnivå där användaren gör en självregistrering och en plusnivå med en högre tillit där användaren bekräftar sin identitet genom en fysisk identitetskontroll. Denna högre nivå – Freja eID+ – är godkänd av statliga E-legitimationsnämnden för kvalitetsmärket Svensk e-legitimation.

”Avtalet med CGI gör att alla de kunder och Service Providers som är anslutna till CGI:s Idp-tjänst kan erbjuda sina kunder en funktionell och säker e-legitimationstjänst som är kostnadsfri för slutanvändaren. För användare av Freja eID+ innebär detta givetvis tillgång till fler värdefulla tjänster som ökar användbarheten”, säger Johan Henrikson, vd på Verisec.

CGI:s eID-tjänst accepterar enbart svenska e-legitimationer från utgivare som har statlig form av tillit eller från utgivare av kvalificerade certifikat registrerade hos PTS (Post- och telestyrelsen).

Logga in med Freja

Nu kommer alltså inloggning att kunna ske med Freja eID+ via CGI:s eID-tjänst. Freja eID+ är en mobil svensk e-legitimation som kontrolleras av användaren för att logga in, skriva under och kommunicera säkert i den digitala världen. Istället för lösenord bekräftas inloggningar och transaktioner med hjälp av fingeravtryck eller PIN-kod i Freja eID-appen, en app med fokus på användarupplevelsen.

Exempelvis kan användare av Freja eID+ alltid se sin användarhistorik i Freja eID:s Mina Sidor. På så vis kan man kontrollera att inga oegentligheter har skett med e-legitimationen.

I Mina Sidor kan användaren också välja att stänga av åtkomsten till vissa tjänster, vilket ger ökad trygghet. Freja eID+ ger även användaren ett gratis ID-skydd som varnar ifall någon ändrar dennes folkbokföringsadress, vilket är ett vanligt förekommande första steg vid ID-stöld.

”Det händer mycket inom digitalisering i samhället och området med nya e-legitimationer är ett som vi tycker är viktigt och väldigt intressant. Vi arbetar hela tiden för att stödja våra kunder inom digitalisering och genom detta avtal med Freja eID fortsätter vi att göra det enkelt för våra kunder att erbjuda alla relevanta e-legitimationer i sina e-tjänster”, säger Patrik Bergström, ansvarig för digitala identitetstjänster på CGI i Stockholm.